background
Positions #7: Alles van waarde doe je met anderen, Van Abbemuseum (2023), foto Peter Cox
Artikel Nu te zien Kunstwerk Uitgelicht

Blog

18-09-23

Kunstwerk uitgelicht: Tokyo Reels

Van 13 mei t/m 24 september 2023 is de tentoonstelling Positions #7: Alles van waarde doe je met anderen te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Verschillende praktijken bestaande uit samenwerkingsverbanden, individueel werk en leden van collectieven tonen – verdeeld over tien zalen – kunst die door samenwerking is ontstaan. Eén van deze samenwerkingen is de filminstallatie Tokyo Reels van kunstcollectief Subversive Film.

Ontdek meer over dit project.

Over het kunstwerk

De videoinstallatie Tokyo Reels is een langdurig onderzoeksproject van collectief Subversive Film. Subversive Film is gericht op Palestijnse militante en revolutionaire cinema en begon hun productiewerk in Ramallah in 2011.

De Tokyo Reels bestaan uit twintig rollen van 16mm-film, die Subversive Film in 2017 kreeg toevertrouwd tijdens een reis naar Japan. Vandaar ook de naam Tokyo Reels. De rollen bevatten werk van Palestijnse, Arabische, Japanse en Amerikaanse filmmakers en journalisten, gemaakt tussen 1964 en 1982 en zijn tastbaar bewijs voor het internationale netwerk van solidariteit met de Palestijnse strijd voor onafhankelijkheid.
Op een groot doek zijn hier scans van de historische filmbeelden met de bijbehorende geluidsbanden gecombineerd. Het is intens materiaal dat de bezoeker wordt aangeboden én een uitnodiging om kijkend en luisterend te reflecteren over de relatie tussen deze narratieven en de wereld van vandaag.

Verdieping voor het publiek
Naast het videokunstwerk richtte Subversive Film een tweede zaal in en noemde deze ’The Kitchen’. Het is een soort studieruimte waar bezoekers van het museum inzicht aan tafel kunnen gaan zitten en twintig catalogi kunnen inkijken. Één voor elke film in Tokyo Reels. De catalogi zijn gepubliceerd voor kunstfestival documenta fifteen, waar het project eerder te zien was.

Positions #7: Alles van waarde doe je met anderen, Van Abbemuseum (2023), foto Joep Jacobs

Over het collectief

Het filmonderzoeks- en productiecollectief Subversive Film heeft als belangrijkste doel, nieuw licht te werpen op bestaand werk gerelateerd aan Palestina en diens regio. Daarnaast willen ze steun verwerven voor filmconservatie, archiefpraktijken en het onderzoek dat hierbij komt kijken.

Hun langdurige en lopende projecten verkennen het filmhistorische veld; ze brengen materiaal samen en geven het opnieuw uit. Denk bijvoorbeeld aan het samenstellen van zeldzaam materiaal tot het ondertitelen van herondekte films. Daarnaast bedenken en introduceren ze andere vormen van interventies.

Positions #7: Alles van waarde doe je met anderen, Van Abbemuseum (2023), foto Joep Jacobs

Over de tentoonstelling

Positions #7: Alles van waarde doe je met anderen is onderdeel van de tentoonstellingsreeks Positions van het Van Abbemuseum. Hierin staat kunst ontstaan door samenwerking centraal. Tot en met 24 september 2023 zie je in de tien zalen van de oudbouw van het Van Abbemuseum, verhalen van internationale tot lokale kunstenaars en collectieven. Zij laten de bezoeker zien dat je samen meer bereikt dan alleen.

Verdiepende informatie  & Tickets

Lees meer over Position #7 en koop je tickets via deze LINK.

De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Ammodo, Mondriaan Fonds en Fonds voor cultuurparticipatie. 

Bronnen voor deze tekst: Van Abbemuseum en de officiële website van Tokyo Reels