background
In Collectie: Van Abbemuseum
Artikel Nu te zien

Blog

10-03-23

REWIND / REPLAY van susan pui san lok / lok pui san

Het werk REWIND / REPLAY van susan pui san lok / lok pui san is momenteel te ontdekken in het Van Abbemuseum in Eindhoven als onderdeel van de tentoonstelling Rewinding Internationalism. De tentoonstelling bevat beeld- en geluidsmateriaal van vroeger en van nu, archiefmateriaal en recent gemaakt werk. De curatoren, collectieven en kunstenaars die de tentoonstelling hebben samengesteld, nodigen je uit ‘terug te spoelen’ naar momenten uit de jaren 90 en je daarop te bezinnen vanuit het perspectief van vandaag. 

Voor de tentoonstelling worden ook vijf nieuwe kunstwerken gemaakt door o.a. Lubaina Himid en Magda Stawarska, Didem Pekün en susan pui san lok / lok pui san - het werk van deze als laatst genoemde kunstenaar bespreken wij in dit artikel.

Auteur: Van Abbemuseum

Over REWIND / REPLAY

Voor haar multimedia installatie REWIND / REPLAY dook susan pui san lok / lok pui san in het archief van de Gate Foundation.

Dit archief werd in 2006 ondergebracht in het Van Abbemuseum maar delen daarvan bleven onuitgepakt. De Gate Foundation was in 1988 opgezet om aandacht te vragen voor niet-westerse kunst bij een Nederlands publiek en om een uitwisseling tussen verschillende culturen te bevorderen. Typerend voor het ‘Nieuwe Internationalisme’ van de jaren 90 werd het werk van kunstenaars gezien in relatie tot hun nationaliteit of etnische achtergrond susan pui san lok / lok pui san wil juist ontsnappen aan het hokjes denken.

Voor REWIND / REPLAY digitaliseerde susan pui san lok / lok pui san niet-gecatalogiseerde tapes uit het Gate archief. Ze gebruikte delen daarvan voor de geluidsinstallatie in deze zaal, evenals opnames van acteurs die een script instuderen. Op de beeldschermen wordt o.a. werk van kunstenaar Ho Tam getoond. Beelden en licht uit verschillende bronnen vormen een vreemde, nieuwe mix. Uit hun cassette gehaalde magnetische tapes hangen verspreid in de ruimte. Muziekstandaards en microfoons wekken de indruk dat er zo een performance gaat plaatsvinden.

Reflecties van susan pui san lok / lok pui san over het werken met het archief van de Gate Foundation - Afwijkende archieven / Door de Gate :

Hoe kunnen we het archief van de Gate leren kennen of vergeten? Welke samenhangen kunnen we vinden of ons voorstellen tussen de kunstenaars en de kunstwerken die over een periode van achttien jaar, tussen 1988 en 2006, door de poort van de Gate Foundation zijn gegaan?

Welke sporen van ‘Azië’ en het ‘Aziatische’ kunnen we vinden of ons voorstellen in het licht van het engagement van de Gate voor zowel ‘westerse’ als ‘niet-westerse’ kunst? ‘Azië’ en het ‘Aziatische’ als historisch, politiek, geografisch en cultureel construct; ‘Azië’ en het ‘Aziatische’ als imperialistische, koloniale, modernistische en diasporafantasie. Op zoek naar oude en nieuwe archiefpaden tussen wat wel en niet gecatalogiseerd is, speculerend over de ruimte tussen het aanwijsbare en het obscure, ben ik geïnteresseerd in de dialogen (of trialogen) die tussen ongelijksoortige kunstenaars kunnen ontstaan.

Tiong Ang, Sikay Tang en Tariq Alvi zijn bijvoorbeeld allemaal door de Gate gegaan, terwijl ze vanuit zulke verschillende thuishavens als Indonesië, Hongkong, Londen en New York opereren. Hoe zouden hun werken en praktijken met elkaar – en met Azië – in dialoog kunnen treden, als dat al kan?
’ 


REWIND / REPLAY - susan pui san lok / lok pui san (2022)
In Collectie: Van Abbemuseum

Over de kunstenaar 

susan pui san lok / lok pui san is kunstenaar, schrijfster en onderzoeker, met Londen als thuisbasis. Haar werk loopt uiteen van installaties tot bewegende beelden, geluid, performances en tekst, voortvloeiend uit haar belangstelling voor begrippen als nostalgie en aspiraties, plaats en migratie, vertaling en diaspora.

Solotentoonstellingen onder andere: RoCH Fans & Legends in het Centre for Chinese Contemporary Art (CFCCA) in Manchester (2016) en Derby QUAD (2015), Faster, Higher (2008) in opdracht van Film & Video Umbrella (FVU), te zien op diverse locaties waaronder de BFI Southbank Gallery in Londen en MAI in Montreal (2014).

Andere tentoonstellingen o.a.: 1st Asia Biennial / 5th Guangzhou Triennial, Guangdong Museum of Art (2015-2016); Everything Flows (2012) in het De La Warr Pavilion; DIY Ballroom/Live (2007-08), in opdracht van Cornerhouse / BBC national touring, en Golden (vanaf 2005), oorspronkelijk in opdracht van Beaconsfield in Londen, en CFCCA.

susan pui san lok / lok pui san University en is onderzoeker bij het AHRC onderzoeksproject ‘Black Artists and Modernism’. 
Lees meer over haar op haar eigen website:www.susanpuisanlok.com

De tentoonstelling Rewinding Internationalism

Deze tentoonstelling in het Van Abbemuseum in Eindhoven loopt tot en met 30 april 2023. Tickets kun je HIER kopen, voor meer info over de tentoonstelling, klik HIER.