background
In Collectie: Frans Hals Museum
Nu te zien

Agenda

11 november 2022 - 10 april 2023

The Rhythm of the Night

De tentoonstelling is een ode aan de nacht. De magie van het nachtleven is de inspiratiebron van de getoonde videokunstwerken van o.a. Rineke Dijkstra, Wu Tsang, Tianzhuo Chen, Matt Stokes.

Curatoren: Manique Hendricks & Sofia Meza Pastor

Unieke combinatie video’s van toonaangevende kunstenaars

Dansen in een donkere club, tussen de deinende lichamen tot het licht wordt. Iedereen die dat wel eens doet of gedaan heeft, weet dat je ’s nachts volledig kunt opgaan in de muziek, de speciale sfeer en de mensen om je heen. Wereldwijd biedt het nachtleven ruimte aan mensen om zichzelf te zijn, wat overdag niet altijd kan. De magie van de nachtleven is ook de voedingsbodem voor experiment en zelfexpressie, voor vrijheid en verbondenheid, én een grote inspiratiebron voor videokunstenaars.

In deze tentoonstelling beleef je aan de hand van opzwepende video’s zoals Long After Tonight van Matt Stokes, Critical Mass.Pure Immanence van Anne de Vries, Hooley van kunstenaarscollectief Kimberly Clark en de niet eerder in Nederland vertoonde video Trance van Tianzhuo Chen, The Rhythm of the Night.

Extra bijzonder zijn de werken The Krazyhouse van Rineke Dijkstra en Wildness van Wu Tsang.
The Krazyhouse is een topstuk uit de collectie van het Frans Hals Museum, de indrukwekkende video-installatie wordt maar zelden getoond.

Lees HIER het artikel over The Krazyhouse, dat curator Manique Hendricks voor deze site schreef.

Wu Tsang, wiens werk op de afgelopen Biënnale van Venetië te zien was, is een filmmaker, kunstenaar en performer gevestigd in New York en Berlijn. Wu Tsang haar werk richt zich op verborgen geschiedenissen en gemarginaliseerde verhalen, waarin het nachtleven vaak een belangrijke plek inneemt. Wildness portretteert de nachtclub Silver Platter in Los Angeles. Hier komt de Latijns-Amerikaanse/LGBTQIA+ gemeenschap al sinds de jaren zestig samen.

Kom naar The Rhythm of the Night en voel de beat in je buik alsof je zelf op de dansvloer staat. Koop hier je Tickets voor de tentoonstelling - deze is tot en met 10 april in de locatie HAL van het Frans Hals Museum in Haarlem te genieten.