background
Courtesy from the artist
Nu te zien

Agenda

7 oktober 2023 - 1 april 2024

REBOOT. Baanbrekende digitale kunst

Bezoek vanaf 7 oktober 2023 REBOOT Baanbrekende digitale kunst, de gezamenlijke tentoonstelling van LI-MA en Nieuwe Instituut met sleutelwerken uit de periode 1960-2000 en nieuw werk van hedendaagse makers. Centrale thema’s in de tentoonstelling zijn identiteit en schoonheid in een digitale wereld, de impact van de grote internetbedrijven en de samensmelting van mens en machine.

De tentoonstelling is tot en met 1 april 2024 te zien in Nieuwe Instituut Rotterdam.

REBOOT toont de invloed van digitale technologie in kunst en in de samenleving. Met sleutelwerken van Annie Abrahams, Livinus en Jeep van de Bundt, Driessens & Verstappen, Edward Ihnatowicz, JODI, Bas van Koolwijk, Lancel/Maat, Jan Robert Leegte, Yvonne Le Grand, Peter Luining, Martine Neddam, Marnix de Nijs en Edwin van der Heide, Dick Raaijmakers, Joost Rekveld, Remko Scha, Jeffrey Shaw, Steina, Peter Struycken en Michel Waisvisz.

Naast deze sleutelwerken is er ook nieuw werk te zien, van kunstenaars die zich laten inspireren door deze bestaande werken om een blik in de toekomst te werpen. Deze nieuwe werken worden gemaakt door Janilda Bartolomeu, Cihad Caner, Dries Depoorter, Swendeline Ersilia, Ali Eslami, Jonas Lund, Luna Maurer en Roel Wouters, Play the City en Brui5er.

Uitvinders, ontwerpers en kunstenaars uit Nederland speelden een belangrijke rol in de begintijd van computers. Vanaf de jaren zestig onderzochten zij de artistieke mogelijkheden van de nieuwe technologie. Hun experimenten liggen ten grondslag aan de huidige digitale cultuur. Ondertussen is het onmogelijk om je een leven voor te stellen zonder deze ooit buitengewone technologie: computers en digitale netwerken hebben elk facet van ons leven permanent beïnvloed.

Om deze veranderende dynamiek tussen digitale technologieën en de samenleving onder de aandacht te brengen, hebben initiatiefnemers en curatoren Sanneke Huisman van LI-MA en Klaas Kuitenbrouwer van het Nieuwe Instituut REBOOT georganiseerd. Middels de dialoog tussen toen en nu stellen zij de vraag of er een herstart van digitale cultuur, en specifieker de rol van technologie in de samenleving mogelijk of denkbaar is.

De tentoonstelling bouwt voort op de Digitale Canon van Nederland, die in 2017-2019 in opdracht van LI-MA door experts werd samengesteld.

Check het complete REBOOT programma aanbod HIER

Speciaal programma aanbod
De tentoonstelling is ingebed in een veelzijdig programma. Zo organiseren Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD), Nieuwe Instituut en LI-MA een Edit-a-thon op 25 november 2023 om meer zichtbaarheid voor media kunstenaars op Wikipedia te genereren.

Het activiteitenprogramma is heel gevarieerd: zo zijn er regelmatig instaprondleidingen en verdiepingsprogrammas zoals An/Other Frameworks @ REBOOT waarin de verhaallijnen uit de tentoonstelling worden verdiept; en voor kinderen en hun families is er een familie-expeditie door de tentoonstelling en is er een speciale editie van Familiefest, een dag waarop families VIP zijn.

Tickets & deelname programma
Voor deelname van programma onderdelen kun je je direct inschrijven via de site van Nieuwe Instituut. Ga hiervoor naar de pagina van het programma waaraan je wilt deelnemen en meld je direct aan. Tickets voor de tentoonstelling kun je via deze LINK bestellen.